tiistai 2. lokakuuta 2018

Pyöreät otus-pussukat -ompeluohje!

Mä olen tehnyt muutamana viime vuonna tosi paljon lapsille (sekä omille, että muiden) erilaisia "otus-pussukoita". Osa on ollut selvästi eläimiä, osa muuten vaan jotain villejä otuksia. Aina ne on jääneet esittelemättä täällä blogissa, kun olen ajatellut, että nää nyt on vähän sinne päin tehty, teen seuraavalla kerralla hyvät ja otan kunnon kuvat... Nyt on kumminkin niin, että sitä kertaa tuskin koskaan tulee, joten olkoon, epätäydellisyys ja viime vuoden pimeillä kuvatut kuvat saa nyt kelvata.


Ohjeen lupasin parille ystävälle, ja mietin, että ehkäpä tosiaan kirjoitan sen talteen tänne blogiinkin, jos vaikka siitä on jollekin jotain iloa :) Ohje on nyt pyöreälle pussukalle, mutta ihan samalla tavalla voit tehdä jonkin muunkin muodon! Useita olen tehnyt penaaleiksi joko vaaka- tai pystysuunnassa, neliskanttisina tai pyöristettyinä. Tällainen pyöreä sopii paremmin johonkin muuhun säilytykseen.



Piirrä ensin 2 sopivan kokoista ympyrää kaavaksi. Voit käyttää joko harppia tai jotain sopivan kokoista muottia. Mulla näissä pussukoissa halkaisija on n. 14cm. Toinen kaavaympyröistä jätetään ehjäksi, mutta leikkaa toinen halki siitä kohdasta, johon haluat suun (itse leikkaan aina jonkin verran keskikohdan alapuolelta).



Pussukoihin tarvitset:
  • päälliskankaasta takakappaleen ja etukappaleet (muista leikatessa saumavarat!)
  • vuorikankaasta takakappaleen ja etukappaleet (voit tehdä näistä aavistuksen pienemmät kuin päälliskappaleista)
  • vetoketjun, jonka pituus on vähintään tulevan suun mitta (eli se mitta, mikä on etukappaleen tasainen reuna)
  • kaksi isoa nappia silmiksi
  • halutessasi villalankaa hiuksiksi, 4 kpl samanlaisia korvapaloja päälliskankaasta tai muita yksityiskohtia

Työvaiheet:
Leikkaa ensin kankaat. Sekä päällis- että vuorikankaasta tarvitset siis yhden kokonaisen ympyrän takakappaleeksi ja kaksi osaa etukappaleeksi. Muista saumavarat! Jos haluat otuksellesi korvat, leikkaa 4 korvapalaa (kaksi per korva). Ole varovainen, ettet tee korvapaloista liian pieniä.

Itse aloitan ompelun aina vetoketjusta. Silloin silmien ym. paikkakin on jotenkin helpompi hahmottaa. Vetoketju ommellaan siten, että vetskari laitetaan oikea puoli päälliskankaan oikeaa puolta vasten ja siihen vielä vuorikangas niin, että sen oikea puoli on vetskarin nurjaa vasten ja siis päälliskankaan oikeaa puolta vasten. Ompele ensin vetoketjun toinen puoli, käännä kankaat paikalleen ja tikkaa päältä vetoketjun vierestä. Ompele sitten vetoketjun toinen puoli samoin.

Vetoketjun ensimmäinen puoli ompelussa. Vuorikangas nurin, vetskari nurin ja alimmaisena päälliskangas oikein päin.

Vetoketjun toinen puoli ompelussa
Vetoketju paikallaan ja päältä tikattuna

Nyt voit ommella silmät paikoilleen. Jos haluat otuksellesi nenän, korvat tai tukkaa, on aika ommella myös ne. Silmät, korvat ym. ommellaan vain päälliskankaaseen kiinni!
- Korvat: ompele kaksi korvapalaa kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain, jätä korvan alaosa auki kääntämistä varten. Käännä oikein päin ja halutessasi tikkaa vielä päältä. Ompele toinen korva samoin. Aputikkaa korvat etukappaleeseen oikeille kohdille niin, että korva on taitettuna etukappaleen päälle (ikään kuin oikeat puolet vastakkain).
- hiukset: itse teen mieluiten niin, että teen langasta lenkkiä, jota sitten ompelen kiinni etukappaleen reunaan "oikeat vastakkain" eli ikään kuin hiukset olisi vedetty silmille. Lenkit leikkaan auki ja tasaan vasta lopuksi




Seuraavaksi on aika koota pussukka. Avaa vetoketju puoleen väliin, jotta voit myöhemmin kääntää pussukan sitä kautta! Laita päälliskankaiden etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain (pidä huoli, että korvat ja hiukset jäävät sisäpuolelle!) ja ompele vetoketjun ylä- ja alapuolinen osa pussukasta erikseen kiinni. Älä ompele tässä vaiheessa vetoketjun päältä, mutta ompele kuitenkin mahdollisimman läheltä vetoketjua.

Sitten vuorin vuoro. Laita vuorikankaan etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain ja kuten päälliskankaassa, ompele vetoketjun ylä- ja alapuolinen osa erikseen, älä ompele vetoketjun päältä. Muista jättää johonkin kohtaan vuoria kääntöaukko ompelematta.



Näissä kuvissa päällinen ja vuori on ommeltu kasaan. Vielä ei ole ommeltu vetoketjun yli!
Nyt ompele molemmista päistä vetoketjun yli. Itse ompelen mielelläni useampaan kertaan, niin tulee varmasti pysyvä. Tässä kohtaa paininjalan alle jää siis sekä vuori- että päälliskangasta ja se vetoketju tietysti siellä välissä. Ompele näin vain se pätkä, mikä aiemmin on jäänyt ompelematta. Jos vetoketju on pussukkaa pidempi, voit lyhentää ylimääräiset pois.

Käännä pussukka oikein päin, ja mikäli kaikki on kunnossa, ompele vuorin kääntöaukko kiinni.



Sitten vaan käyttämään!





2 kommenttia:

  1. Hauskoja mörriköitä! Mitähän kaikkea nää syö... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä ovat syöneet aarteita, ponnareita, pikkutavaraa ja onpa yksi tainnut nielaista kokonaisen pikkuautonkin :D

      Poista

Kommentti päivässä pitää hymyn huulilla!